Въпросът, който през последните години все по-често противопоставя бизнеси и техните служители, остава на дневен ред дори в условия на работа от дома за около 2/3 от работещите по света. Вие бихте ли преминали към 4-дневна работна седмица? Вярвам, че за почти всеки бизнес и професия това е възможно, ако приложите следните стъпки:

Променете менталната си нагласа

Вероятно съзнанието ви моментално отхвърля идеята за по-малко работно време от общоприетото. Признавам, че огромна част от бизнес лидерите, с които работя, опитват да измерват свършеното от тях и екипите им в работни часове и дни, като и заплащането на служителите е обвързано с това. Съвсем естествено, съзнанието ни кара да съдим за успеха по количествени показатели, като часове работа, вместо да се съсредоточим върху качествените, като продуктивност и въздействие на свършеното от нас. Това, което се опитвам да направя, е да пренасоча фокуса на мениджърите върху бизнес резултатите и ефективността от работата, без да я обвързвам с прекараните часове в офиса. Наблюдението ми е, че за много от професиите и индустриите 4-дневната работна седмица е не просто възможна и приложима, но и най-вероятно ще се превърне в предпочитана през следващите години. 

Резултатът? Ще се изненадате колко полезна може да бъде подобна промяна в мисленето за вашата организация и екипи. Съветвам ви да не очаквате „светкавични“ резултати, но за сметка на това – дългосрочно подобрение в ефективността, както и удовлетвореността на вашите служители. 

Поставяйте си лесно измерими цели

Ако нагласите на хората във вашата организация са положителни към 4-дневната работна седмица, то преосмислянето и предефинирането на целите ви са повече от необходими. Нека разгледаме 2 различни въпроса, които най-често вълнуват мениджърите на екипи, а и всеки един служител в началото на работната седмица:

  • Какво ще правим тази седмица?
  • Какво искаме да постигнем тази седмица?

Разбирате ли разликата между двете? Първият въпрос е тема на дискусия в огромна част от бизнесите, които строго се придържат към стандартните работна седмица и работно време. Вторият въпрос е по-скоро за организации и екипи, на първо място ориентирани към резултати. За тях строго нормираното работно време не е от ключово значение за сметка на ефективността, която е лесно измерима. 

Ако вие, като ръководител на екип, решите да преминете към 4-дневна работна седмица за бизнеса си, не забравяйте да следите как промяната се отразява на колегите в екипа ви, както и на клиентите ви. Отговорите ще дойдат именно от изпълнението на поставените, лесно измерими цели. 

Комуникирайте промяната по правилния начин

Пренебрегвайки тази стъпка, рискувате действията ви да бъдат погрешно разбрани от вашите служители или партньори. Преминаването към 4-дневна работна седмица за тях може да означава по-малко свършена работа, трудности пред бизнеса, несигурност за работното място, както и други негативни сигнали. Убедете хората, че промяната е с цел още по-високи резултати и се очаква да донесе по-голяма ефективност, както и удовлетвореност на служителите. 

Експериментирайте

След предходните стъпки е време и за действие. Споменах, че промяната би отнела от няколко седмици до няколко месеца в зависимост от типа и размера на бизнеса ви. Във всеки един момент ще се сблъскате с нови ситуации, в които трябва покажете различен от използвания досега подход. Помислете за това как ще си осигурите подкрепата на другите лидери в организацията и за това как ще осигурите забавление, ангажираност и мотивация на колегите си в рамките на намаленото работно време. 

Най-важното: Очертайте граници, които промяната не бива да преминава при въздействието си върху екипа и клиентите ви. При достигането им ще е необходима стъпка в друга посока – връщане към предишно състояние или различен подход към налагането на новото. 

Оценете въздействието

След приключване на тестовия период ще имате яснота дали 4-дневната работна седмица е полезна за вас и вашия екип. Вероятно въвеждането й ще ви позиционира като атрактивен работодател, но това не бива да бъде единствената полза. Уверете се, че сред резултатите са и по-висока ефективност на хората, мотивация за работа, ангажираност и отдаденост към работния процес, както и удовлетвореност на вашите клиенти и партньори. Разбира се, ако това е невъзможно след въвеждането на 4-дневна работна седмица, вероятно такава не е подходяща за вашия бизнес. 

В заключение:

4-дневната работна седмица е само един от трендовете, които се очаква да засилят присъствието си в работната среда на бъдещето. Пандемията от COVID-19, в комбинация с ускорените процеси по дигитализация, ни подсказват, че е необходимо да преосмислим и оптимизираме работните процеси, за да осигурим едновременно устойчивост на бизнеса си, както и максимална удовлетвореност на хората в екипите ни. 

В Клуб „Бизнес и развитие“, споделяме още много работещи тактики и съвети. Каним те да се присъединиш още сега ТУК !