Как да делегираме ефективно в бизнеса и защо това е важно

Липсва ли ти време? През последните десетилетия водим изключително динамичен начин на живот, в който най-ценният ресурс е станал времето ни. То никога не достига, за да постигнем всичките си цели, балансирайки между бизнеса, семейството, приятелите и хобитата ни. В крайна сметка, резултатът често е интензивно претоварване и неудовлетвореност от постигнатото. 

Ако притежаваш или управляваш бизнес, вероятно знаеш, че отговорностите нямат край, а броят на задачите непрекъснато расте. При този сценарий е почти невъзможно да се справиш сам и да си максимално ефективен във всяка сфера от живота, освен ако не си открил и „тайната“ на успеха за повечето мениджъри и предприемачи.

Делегиране. Защо е важно?

Да, тайната невинаги е да работиш по-дълго и усилено, а просто да умееш да прехвърлиш дадена задача и да упълномощиш друг човек да я извърши. Ще останеш приятно изненадан от ефекта върху своята работа, както и психическото напрежение, от което ще се освободиш в процеса. Именно това е и смисълът на делегирането. 

Как да делегираме ефективно?

Макар да звучи лесно, ефективното делегиране включва няколко основни и задължителни стъпки, с които да си гарантираш правилните резултати:

Изберете точния човек 

При делегирането не е достатъчно просто да се освободиш от дадена задача и да я прехвърлиш на произволен твой служител, подчинен или колега. Напротив, трябва да избереш именно онзи, който е вероятно да бъде по-знаещ, способен или мотивиран от теб да я свърши. Така ще гарантираш и оптимални резултати за своя бизнес, а вероятно и човекът отсреща ще ти бъде признателен и благодарен за доверието. 

Мотивирайте решението си

Защо точно аз?“ – вероятно ще се запита човекът, на когото делегираш. Тук се очаква да бъдеш напълно искрен защо прехвърляш задачата именно на него. Ако, както споменахме, той или тя е по-подходящ от теб да я извърши, признай го и ще се изненадаш колко добре ще бъде прието това. Така ще покажеш на своя колега, че той е не по-малко значим от самия теб за успешното развитие на бизнеса. 

Дайте достатъчно указания

Вече си избрал правилния човек и си аргументирал решението си. Ако той не се справи, грешката ще бъде твоя. В повечето случаи няма да си дал правилните инструкции или няма да си комуникирал достатъчно добре очаквания резултат. Не пренебрегвай тази стъпка, защото тя е сред най-честите причини за неефективно делегиране, което води и до значителни проблеми в професионалните отношения и влошава работната среда в компаниите. Помисли и за разочарованието на всеки в екипа ти, получил твоето доверие, който не е успял да се справи с делегираната задача. 

Споделете допълнителни ресурси или примери

Какъв точно резултат очакваш? Дори да дадеш подробни указания, все пак има какво още да направиш, за да улесниш процеса. За служителя, на когото делегираш, ще бъде от голяма полза, ако предоставиш примери, обучителни ресурси или материали, които ще му помогнат в работата. С други думи, опитай се и да покажеш на хората в екипа си какво очакваш от тях. Опитът ни показва, че именно този подход прави служителите много по-уверени в изпълнението на различни задачи, делегирани им от техните ръководители.

Упълномощете хората да действат

Като мениджър или ръководител в компанията, вероятно имаш повече авторитет, достъп до информация, „власт“ или контакти от човека, на когото делегираш задача. Увери се, че той ще се ползва с не по-малко от нужните му такива, за да изпълни задачата максимално ефективно. Ако се колебаеш или нямаш достатъчно доверие в своя колега, нужно е да започнеш отначало с т.1. 

Дайте обратна връзка за свършената работа

Ефективното делегиране в бизнеса не свършва с изпълнението на прехвърлената от теб задача. Като лидер, вероятно добре знаеш, че хората винаги се вълнуват от твоята оценка и очакват обратната ти връзка, а липсата им е пагубна за мотивацията в организацията. Дори при незадоволителни резултати, хората в екипа ти имат нужда от обратна връзка, за да знаят как да подобрят своята работа занапред.

Благодари!

Съвсем ясна, бърза и лесна стъпка, но с огромно значение за успешния лидер. След извършване на делегираната задача, хората от екипа ти най-напред имат нужда от твоята благодарност и признателност. Покажи им, че свършеното от тях има не по-малко значение за теб, отколкото и за самите тях. 

Убеди ли се вече в силата на делегирането? Да, с повече усилия, труд, вложения и упоритост вероятно ще стигнеш по-далеч в бизнеса си, но резултатите ти ще са несравними, ако усвоиш ефективното делегиране. 

А ти какви задачи делегираш в своя бизнес? 

В Клуб „Бизнес и развитие“, споделяме още много работещи тактики и съвети, които стоят зад най-успешните лидери, мениджъри и предприемачи и им помагат да постигат максимални резултати в своя професионален и личен живот. Каним те да се присъединиш още сега ТУК !