“Всяко нещо с времето си” са казали хората. Така и аз попаднах на една книгите на Наполеон Хил, писана през далечната 1938 г., а издадена чак през 2011 г. И разбирам защо, ако беше издадена през 1940 г. например, щяха със сигурност да заклеймят автора ѝ като луд. А ето, че в точния момент тази книга попадна и в моите ръце. Ще споделя част от прозренията, до които тя ме доведе, а вие сами ще я прочетете, ако имате желание.

Страхът или по-скоро всички страхове, които имаме, са нашият основен враг по пътя към мечтите и целите. Сами създаваме средата си, а с нея и всички блокиращи механизми въз основа на страха. Той е ключовият механизъм за контрол над обществата чрез медиите и световните политики. За съжаление, често пъти политическите елити използват манипулативни механизми, чрез които управляват по-лесно масите. Много хора се оставят на течението и негативния информационен поток и започват да живеят в постоянна тревога. Затова е и така нужно да излезем от тези рамки и да градим живота на мечтите си извън полето на масовите предразсъдъци и страхове. Направим ли го, веднага разбираме как и защо едни успяват, а други – не.

Причината се корени именно в страха, който създава несигурност и колебание. Посято веднъж, семето на съмнението е в състояние да погуби всяка светла мечта за отрицателно време. Давам ви актуален пример от моя живот. Пандемия. Аз решавам, че заминавам на така нужната почивка в Доминикана сама с трите ми деца. Искам го, знам, че ще бъде прекрасно и не виждам пречки. Всички около мен са в шок и ме разубеждават, натрапвайки ми собствените си страхове и тревожни мисли, но аз нямам никакво вътрешно съмнение. Познайте какво стана? Просто изкарахме няколко дни в рая и се заредих за нови предизвикателства.

Всичко е във вас, приятели. Мислите се материализират, и когато сме пълни със страх и съмнение, няма как да очакваме нищо добро. Друг, изключително важен елемент, за вашата себереализация безспорно е средата, в която живеете. Хората, с които се обграждаме – приятели, роднини, колеги, определят огромна част от хода на нашата мисъл. Понякога се случва, дори доста често бих казала, най-близките на сърцето ни хора (кръвни роднини и приятели) да оказват негативно влияние върху живота ни. Те не го правят нарочно, разбира се, но в желанието си да ни предпазят или да споделят най-съкровени мисли и чувства, именно те посяват семената на страха и съмнението в душата ни. Затова трябва да сте силни и съзнателни. Само така вашата светла мисъл ще надделее над всичко негативно и ще постигате всяка цел и всяка мечта. Без ограничения отвън. Когато начинът на мислене се промени, много хора сами ще напуснат средата ви или поне ще се отдалечат за известно време. Не бива да съжалявате, напротив, това ще ви покаже, че вървите в правилната посока. Ситото ще бъде ценен инструмент за вас. Променяйки себе си, вие неминуемо променяте и средата си. А тя трябва да ви зарежда и да ви кара да растете. Мнението на другите не бива да ви притеснява, защото каквото и да правите, все ще има недоволни. Нека говорят, щом нямат други занимания и цели. Вие гонете вашите мечти извън старите рамки.