КАК ДА ПОДХОДИМ КЪМ СЕБЕ СИ С ЛЮБОВ

На всяка крачка чуваме “ОБИЧАЙ СЕБЕ СИ, ТОВА Е ПЪТЯТ КЪМ УСПЕХА, ХАРМОНИЯТА И ДОБРИТЕ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ”. Но дали наистина знаем какво се крие зад съдържанието на тези думи? Знаем ли как да обичаме себе си истински?Темата за любовта винаги е вълнувала хората, но като че ли по-скоро от гледна точка на това да се харесат на някого, да привлекат внимание или да получат нечие благоволение.

Често пъти, когато сме устремени навън в желанието си да постигнем нещо, забравяме за това, което се случва отвътре. Пренебрегваме себе си, личните си мисли и чувства и дори понякога се опитваме да потиснем усещанията си с цел да бъдем възприети по-добре от околните. Нуждата да впечатлим другите и да получим тяхното одобрение не кореспондира с нашите възприятия за идентичност. Идеите и устрема да се изразим по най-добрия начин са градивни елементи, особено когато са подкрепяни от желанието ни да се развиваме творчески и източникът е самото вдъхновение. Но когато мотивът ни е насочен изцяло към външния свят, без оглед на това какво ще ни струва съответното начинание, се очертава един основен факт – ние не обичаме себе си. Не знаем КАК ДА ПОДХОДИМ КЪМ СЕБЕ СИ С ЛЮБОВ. Не сме установили граници, които да балансират безумното отдаване на енергия към външния свят и постоянното вътрешно изчерпване. Резултатът от подобно взаимодействие винаги е един и същ. Редуващи се моменти на силно полюсни емоционални състояния, които водят най-често до депресии и обсесивно-компулсивни разстройства, свързани с тревожност и натрапчиви мисли, че нещо лошо ще се случи. Овладяването на подобна симптоматика може да се регулира единствено чрез балансиране на менталното и емоционалното ни състояние. Важно е на първо място човек да се запита, ЗАЩО ТОВА СЕ СЛУЧВА С МЕН? Разбира се, не винаги е толкова лесно да се открият корените на проблема. Обикновено човек започва да търси причините за личната си нищета в другите, във външни обстоятелства, неблагоприятни условия и т. н. Но истината е, че в основата стои самият човек и единствено и само той може да промени нагласите си, за да установи усещането за мир и хармония в душата си. Какво е определящо, за да постигнем разбирателство с нас самите? Отговорът е, ДА ДАДЕМ ЛЮБОВ И НА СЕБЕ СИ. Да обичаме, уважаваме и ценим личните си мотиви и постъпки. Да дадем това на себе си, което вече сме се научили да отдаваме на околните.

Любовта стои в центъра на всичко и не е нужно да ощетяваме нито себе си, нито някой друг, за да постигнем това, което желаем. Страховете са излишни, защото именно те водят до недоимък и бедност, влошено здраве, до отдалечаване от близките ни и най-вече до пълна вътрешна и външна изолация. Важно е да ценим всеки миг като неповторима възможност за проявление на радост и усещане на благополучие. Да вървим с увереност, че най-доброто предстои и да бъдем благодарни за изобилието, в което съществуваме. Разделението не води до добри и трайни резултати.

Ефектът при подобни действия е само временен. Обединението, споделянето, работата в екип, взаимната помощ, проявата на грижа и доверие винаги ще отварят по една нова врата за нас. Да подходиш с любов към себе си означава:
– Да спреш да се оплакваш, защото постоянното мрънкане те поставя в позиция на губещ. По-добре е да се огледаш за възможностите пред себе си, защото те винаги съществуват.
– Да спреш да обвиняваш другите, защото източникът на недоволство си ти самият. Послушай вътрешния си глас и ще разбереш, че решенията също произтичат от теб.
– Да спреш да живееш в миналото. То също има своята стойност, но не е нужно да се засяда в него. Извлечи най-доброто и продължи напред.
– Да разшириш хоризонта на вярванията си. Само така ще развиеш потенциала си.
– Да бъдеш промяната. Не е нужно да си в отчаян стремеж да впечатляваш и да се харесваш на всички. По природа всеки е автентична единица. Ползвай личния си ресурс. Обикни себе си като единствена и неповторима същност.
– Да благодариш всеки ден на себе си и на света, който обитаваш. Има безброй начини да го направиш.
– Да уважаваш личните си граници, както и тези на останалите. Комфортът е важен за всеки, без оглед на това как го разбира.
Да обичаш себе си означава, да приемаш същността си без да я осъждаш.
Да обичаш себе си означава, да се развиваш, да твориш и да мечтаеш, а когато срещнеш трудност по пътя си, отново да дадеш най-доброто от себе си.

ОБИЧАШ ЛИ СЕБЕ СИ ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ ВЛЯЗЪЛ В МЪДРОСТТА НА ЖИВОТА!

С благодарност, Краси

Споделете статията за да достигне до повече хора, които имат нужда точно от това в този момент. Има моменти, в които една дума или изречение променя живота ти.