Всички имаме цели, независимо дали ги формулираме и съзнателно ги следваме или не. Мечти, надежди, визии за бъдещето – всички тези определения са свързани по един или друг начин с нашите цели.  Нещото, което трябва да запомните за целите е, че те са осъществими само, когато активно работите върху тях. Тук може да ви помогне идеята за теория за поставяне на цели.

Какво представлява теорията за поставяне на цели?

Нека да разгледаме поставянето на цели по-подробно. Теорията за поставяне на цели е създадена от Едуин Лок през 1968 г. Основният аспект на теорията е, че тя помага на служителите да се чувстват мотивирани и продуктивни както на работа, така и извън работното място. Американският психолог разглежда колко е важно да имате цели, които са добре дефинирани и изложени. Лок излага тезата, че целите трябва да бъдат не само реалистични, но и ясно определени. Много хора си поставят цели, които са твърде неясни по своята същност.

Има пет принципа на теорията за целеполагане, създадена от Лок:

 • Яснота. Целта трябва да е конкретна и ясна
 • Предизвикателство. Въпреки че една цел винаги трябва да е реалистична по своята същност, тя все пак трябва да ви предизвиква.
 • Ангажимент. Вашата цел трябва да има положителен резултат, който ще ви накара да гледате към нея
 • Обратна връзка. Трябва да получавате обратна връзка по време на целия процес, което да ви помага да да поддържате своя ясен фокус върху целите.
 • Сложност. Ако целта е сложна и ще отнеме известно време, за да я постигнете, тогава може би е по-добре да я разделите на по-малки цели, които да са по-лесно осъществими.

Защо си струва сами да си поставяте цели?

Идеята на теорията за поставяне на цели е да ви помогне да постигнете всички цели, към които се стремите. Може да сте доволни от това как върви животът в момента и да мислите, че не е необходимо да правите промени. Но истината е, че всички имаме неусвоени възможности за растеж и винаги трябва да се стремим към тях.Каква е причината да искате да постигнете дадена цел? Идентифицирането на вашето ЗАЩО е ключът към вашия успех, който отключва способността ви да предприемате конкретни действия към целите си.Имате нужда от дълбоко разбиране на вашето ЗАЩО, за да осъществите вашите цели. Това е вашият мотив да отделите времето, усилията и ресурсите си за постигане на успех, дори когато нещата не вървят по план.Не сте сигурни какво е вашето „ЗАЩО“? Отделете малко време, за да обмислите всички причини, поради които искате да постигнете дадена цел. Може да срещнете някои, които са очевидни, но повърхностни причини, като печелене на пари или закупуване на къщата, която винаги сте искали. Тези причини не са вашето „ЗАЩО“.Вместо това помислете защо искате да спечелите пари или да купите тази къща: може би, защото искате да осигурите стабилно бъдеще за семейството си? Трябва да потърсите по-дълбоката причина е вашето „ЗАЩО“.След като идентифицирате своето „ЗАЩО“, е по-лесно да откриете в себе си енергията, за да се мотивирате и да предприемете необходимите действия към целта.Ето някои от основните причини, поради които си струва да отделите време, за да си поставите цели и да погледнете към бъдещето си, независимо дали става въпрос за професионалния или личния ви живот.

 

 1. Позволява ви да поемете контрол над живота си

Чувствате ли някога, че просто вървите като насън през живота си? Това е така, защото не контролирате собствения си живот. Поставяйки си цели, вие на практика поемате контрол над живота си. Разбира се, винаги ще има препятствия, които ви пречат и които могат да ви изкарат извън релси, но все пак вие трябва да знаете каква е посоката, в която сте поели.

 2.Дава ви нещо, което да подобрите

Като отделяте време да си поставите цели, вие признавате пред самите себе си, че има още какво да направите в живота си. Самодоволството не винаги е добра черта. особено що се отнася до професионалния ви живот.

Винаги е по-добре да си дадете ясна сметка, че има какво да подобрите в себе си и в живота си. Трябва да идентифицирате начини, по които можете да направите промени и да надграждате своите умения. Целите ви дават насока за тези промени, а осъществяването им ви носи увереност, че вървите в правилна посока.

 

 1. Те са вашия фокус

Всички можем да се разсейваме от време на време. Дори когато знаем къде искаме да стигнем, може да е трудно да бъдем фокусирани върху това, което искаме да постигнем. Когато имаме ясно поставена цел, ние можем да действаме регулярно всеки ден по нейното осъществяване. Ние можем да мислим за бъдещето и тогава е по-малко вероятно да се отклоним от пътя, по който сме поели.

 

 1. Те ви мотивират

Животът може да попречи на плановете ви. Мотивацията не винаги е нещо, което идва естествено и всички имаме моменти, когато искаме да се откажем. Но всяка минута от живота е ценна! Ако нямате цел, към която да се стремите в бъдеще, тогава има много по-голям шанс да се откажете, когато стане трудно.Целта е нещо, към което знаете, че трябва да се стремите. Това е вашата опора и въпреки трудностите, вие ще останете мотивирани и ще продължавате да опитвате, докато не осъществите намеренията и целите си.

 

Процесът на определяне на цели

Сега, когато разбирате по-добре теорията за поставяне на цели, вие трябва да преминете към действие. В какво се изразява действителния процес на поставяне на цели? Не забравяйте – Целите без действие са просто добри идеи…

 

 1. Запишете целите си

Първото нещо, което трябва да направите, е да запишете целите си. Може да ги имате в ума си, но записвайки ги, вие ги правите реални и им придавате сила. Това ще бъде движещата сила зад постигането им в близко или по-далечно бъдеще.

Освен това, според някои научни изследвания, когато запишете целите си, има 42% по-голяма вероятност да ги постигнете. Визуалното представяне на вашата цел служи като напомняне всеки път, когато загубите фокус и точка на ориентация, когато се почувствате изгубени.

И накрая, от гледна точка на обучението, мозъкът ви може да реагира много по-добре на физическата активност на писането, отколкото на абстрактното обмисляне на целта.

 

 1. Направете ги УМНИ

След това трябва да сте сигурни, че целите, които си поставяте са: измерими, постижими, специфични и базирани на период от време. Спазвайки тези критерии като формулирате целите си, вие можете да се предпазите от възможността да поемете към неясна или маловажна цел.

 

 1. Имайте краен срок

Трябва да поставите краен срок за осъществяването на целта си. Наличието на времева рамка ви помогне да създадете чувство за неотложност, което ще ви отведе към крайната ви цел. Важно е крайният срок, който поставяте, да е реалистичен и такъв, който можете да постигнете. Можете също така да разбиете по-голяма, дългосрочна цел на по-малки части. Това ще ви помогне да останете мотивирани, вървейки крачка по крачка към голямата цел.

 

 1. Познавайте препятствията си

Всички се надяваме, че ще успеем да постигнем целите си с минимални проблеми, пречки и усилия, но винаги има шанс нещата да се случат не така както сме ги планирали. Като знаем какви рискове може да има и какви предизвикателства могат да възникнат, можем да се опитаме да бъдем по-подготвени за тях. Трябва да сме в състояние да идентифицираме проблемите и да потърсим начини, чрез които можем да ги преодолеем.

 

 1. Очаквайте вътрешно съпротивление

Не е лесно да напуснете зоната си на комфорт – уютно е и е безопасно. Но нашият вид се е развил чрез поемане на много рискове. И така, какво се случва, когато искате да предприемете ново действие, но вече сте в комфортната зона на бездействие? Срещате тотално вътрешно съпротивление. И все пак, ако знаете, че това ще се случи, процесът е по-малко обезпокоителен.

Няма универсален начин за справяне с вътрешното съпротивление, което ще изпитате. Практиките по медитация, йога, мантри и осъзнатост са чудесни начини да започнете да се настройвате към новите условия. В крайна сметка, колкото по-свързани сте със себе си, толкова по-добре ще сте подготвени да прекрачите смело зоната си на комфорт и да се отправите към осъществяването на целите си.

 

 Каква е разликата между цел и намерение?

Основната разлика между намерение и цел е, че намеренията са неясни и обширни понятия, докато целите са сравнително по-конкретни, тъй като включват очакванията, действията и резултатите, които искате да постигнете.Както целите, така и намеренията описват какво искаме да постигнем. Намерението е идея, която планираме да осъществим, докато целта е задача, по която работим с усилия и решителност. Обикновено създаваме цели въз основа на нашите намерения.

Разлика между намерение и цел

 • Какво е намерение

Намерението е идея, която планирате да осъществите. Това е нещо, което искате да направите, независимо дали го изпълнявате или не. Повечето от нашите действия се осъществяват в резултат на нашите намерения. Въпреки това, понякога може да направим нещо, без да имаме намерение. Например, може да вземете хляб от пекарната и да забравите да платите. Тук не сте имали намерение да крадете, въпреки че можете да бъдете обвинен в това.

 • Намерение срещу цел

Можем също да опишем намеренията като цялостната ни готовност да направим нещо. Това е енергията, която влагаме в дадено действие. В сравнение с целите, намеренията обикновено са неясни и не са конкретни. Това са неща, които се надяваме да направим, но може да нямаме конкретни планирани действия, за да ги постигнем. Например, може да имате намерение да отслабнете или да бъдете по-добра майка на децата си. Забележете, че тези намерения са неясни и не съдържат конкретни изпълними планове в себе си.

 • Какво е цел

Целта е задача, към която работим с усилия и решителност. Можем също така да опишем целите като желания краен резултат от дадено начинание. Оксфордският речник определя целта като „обект на амбиция или усилие от страна на човек”. Ето няколко примера за цели:

 • ‘Ще имам собствен уебсайт до края на тази година.”
 • “Нашата марка ще бъде сред лидерите на козметичния пазар през следващите пет години.”
 • “Ще спечеля 40 000 лв. през следващите три месеца.”

Сравнете намерение и цел – каква е разликата?

Както можете да видите от горните примери, целите включват бъдещи прогнози. Това е така, защото те са желания, които искате да постигнете в някакъв момент в бъдещето. Те са по-конкретни от намеренията. Тъй като те често включват изпълними планове, можете да постигнете цели, когато вложите достатъчно енергия в предприемането на правилните действия.

Разлики между намерения и цели:

 • Целите могат да бъдат описани най-добре като резултатите, които търсим чрез своите действия.
 • Намеренията са енергията, която влагаме в самото начало на начинание, което сме предприели.
 • Целите наподобяват прогноза за бъдещето – искаме да ги постигнем в даден период от време.
 • Намеренията са загрижени за настоящия момент в живота ви и се появяват в резултат от това как се чувствате в момента.
 • Когато си поставяте цел, акцентът се поставя върху резултата и пътя, който трябва да извървим. Целите дават приоритет на външните постижения.
 • Намеренията дават приоритет на емоциите, които изпитваме. Те се фокусират връзката, която имаме със себе си и задачата, която сме си поставили.
 • Целите са действията, очакванията и резултатите, които искаме да постигнем. Като такива, те са ясни и конкретни. Ако искаме да имаме повече търпение, целта би била да практикуваме медитация за определен период от време.
 • Намеренията са проектирани да бъдат неясни. Това са фрази, които споменават общ резултат или дори може да са една единствена дума като „растеж“, „любов“ или „търпение“.

 

Коe е по-добро за нашия успех и как да ги комбинираме?

Ако трябва да разгледаме тези две понятия поотделно, има ясен победител, който е ключа към успеха и това е поставянето на цели. Поставянето на цели манифестира вашите намерения в по-конкретен план. В целите си вие влагате повече мисъл, те са вашият стимул да действате и те са вашите стъпки към успеха.Намеренията са неясни и се фокусират върху непосредствени резултати в  краткосрочен план. Лесно е да имате намерения в живота си, но често те не водят до конкретни действия.Намеренията са силни на емоционален фронт, тъй като могат да донесат повече удовлетворение от постигането на целите. За това тези две понятия могат да работят  много успешно заедно.Целите са това, което искате да правите в живота си. Намеренията са аспектите, които искате да бъдете. И двете са много силни желания в самите нас, тъй като и целите, и намеренията ни влияят на емоционално ниво.След като постигнете дадена цел, има смисъл да се върнете към вашите намерения и да започнете да задълбочавате връзката си с това, което се е случило и със себе си.Направете равносметка като разгледате усилията, които сте вложили до момента и да ги съпоставите с това как се чувствате, след като сте осъществили целта си. Едва след това можете да преминете през процеса на поставяне на нови цели.В известен смисъл можете да използвате намеренията си, за да си поставяте ПО-ИНТЕЛИГИРНИ цели и да разчитате на по-обективна преоценка на пътя, който сте извървели до момента.