Силата на мисълта: Как да овладеем ума си?

Често търсим причините за нещастието си във външни фактори и несполуки, каквито всеки човек преживява. Аз обаче си давам сметка, че това, което ни прави весели, щастливи, тъжни или разочаровани, най-често е нашата собствена мисъл и начинът, по който преживяваме всеки един момент от живота си. Ето защо вярвам, че контролът върху нашия собствен ум е ключов за промяната, която търсим.

Какво представлява мисълта

Мисълта и съзнанието на човека и до ден днешен са обект на спор между учени, психолози, лекари, философи и много други. Единственото, в което можем да сме сигурни по отношение на мисълта, е, че тя ни помага да постигнем баланс между първичността и обмислената ни реакция на средата около нас и че тя има огромна роля за определяне на поведението ни.

Опитът ни определя мислите ни

Според израелския психолог и Нобелов лауреат, Даниел Канеман, е възможно човек да има около 20,000 мисли на ден в зависимост от своите преживявания и опит. Точният брой, не е толкова интересен, колкото фактът, че голяма част от мислите ни са свързани с наши опасения и страхове. Как тогава да се научим да ги избягваме и да ги заменим с позитивни настроения?

Често се тревожим за несполуки в моменти от миналото ни или пък се боим от предстоящи събития, които не желаем да се случват. Резултатът обаче влияе единствено на настоящия момент и емоциите, които изпитваме тук и сега. С други думи, ролята на мислите върху настроението и чувствата ни е повече от очевидна.

Депресия vs. позитивно мислене

Доказано е, че хората, които страдат от депресия, всъщност преминават през непрекъснат прилив на негативни мисли, опасения и страхове, оформени от техните собствени мисли. Обратното също е валидно – ако допуснем предимно такива мисли да овладеят съзнанието ни, рано или късно ще изпаднем в състояние на депресия.

Подобна зависимост е валидна и за позитивното мислене, което е директно обвързано с щастието и добрите емоции у човека. Можем ли тогава да овладеем емоциите си и да дадем повече сила на позитивните си мисли и нагласи, които ще отключат щастието в нас?

Как да „победим“ ума си

Склонни сме да се страхуваме повече, отколкото да се радваме на живота и затова контролът върху мислите ни изисква усилие. Ето и как бихме могли да надделеем:

  1. Медитация

Медитацията е една от техниките, които ни позволяват да упражним контрол върху съзнанието и мислите си. Всеки от нас живее в своя собствен свят, заобиколен от собствените си мисли, преживявания и емоции. Медитацията ни позволява да погледнем себе си отстрани и да проявим повече критичност, отколкото емоционалност. Важно е да отбележим, че медитацията не променя мислите ни, а по-скоро ни помага да осъзнаем, че те не са всичко, което определя живота ни.

  1. Въображение

За разлика от медитацията, въображението ни не е обвързано пряко с мислите ни, които са резултат от преживяното от нас. Въображението ни помага да визуализираме мястото и състоянието, които се стремим да постигнем, резултатите, които целим и щастието, което желаем. Ако се научите да използвате въображението си по правилния начин и стартирате деня, виждайки себе си по-успешни, по-красиви, по-щастливи или по-богати, то неминуемо това ще ви стимулира и към активно действие за постигане на тези резултати. Упражнявайте въображението си и наблюдавайте позитивната промяна в менталната си нагласа, което е и първата стъпка към по-щастлив живот.

  1. Преосмисляне

Става въпрос за подход, който от древни времена се използва в процеса на себепознание. Ако в живота си забелязвате и реагирате предимно на негативните събития, то вероятно това се отразява и на менталното ви състояние.

Ами ако последният „провал“ всъщност е бил просто един „урок“ за вас? Ако „краят“ представлява едно „ново начало“ и много по-добро бъдеще?

Преосмисляйте събитията в живота си по начин, който подлага на съмнение дали всяко зло всъщност е наистина зло. Ще останете изненадани от броя на излишните негативни мисли, които натрупвате.

В заключение:

Мислите предопределят огромна част от живота ни и имат потенциал да отключат или заключат щастието, успехите и позитивните ни преживявания. Не можем да ограничим броя на мислите, които преминават през съзнанието ни, но можем да ги използваме, за да подобрим психичносто си здраве и да развием позитивната си нагласа за света, както и възприятието за себе си.

От години помагам на своите клиенти и приятели да използват силата на мисълта и сами да създадат една по-добра реалност за себе си, за своите близки, за бизнеса си и за своите екипи. Тези, които овладяха различните похвати за управление на мисълта, се радват на много повече щастие и удовлетвореност от постигнатото.

Искаш ли да научиш повече? Каня те на лична консултация с мен, в която заедно ще работим за оценка на твоето моменто състояние и ще планираме конкрени стъпки, за да постигнем личните ти и професионални цели.