Сигурно много от Вас се питат какво ще рече теория “FOMO”, затова веднага ви казвам, че абревиатурата идва от английски език (Fear of Missing Out) и в превод на български би звучала като „страхът да не изпуснеш нещо“. Живеем в свят на високи технологии, постоянно споделяне на информация, безброй възможности и силна конкуренция. Спокойствието на близкото минало, което помним, за съжаление вече е само романтичен спомен и почти всеки прекарва дните си в непрекъснато движение и общуване, а динамиката на делника е особено изморителна.

            Имаме възможността да видим всичко сега и веднага, да опитаме всичко, да бъдем навсякъде и това ни кара да бъдем в постоянен режим на страх да не изпуснем нещо. Вглеждаме се в другите, те споделят най-добрите си моменти и ние искаме същото, искаме всичко, искаме го веднага, а ако не го получаваме, в нас започва вътрешният тормоз или по-скоро самотормоз, който казва „аз сигурно не съм достатъчно добър, сигурно не го заслужавам…“. Убедена съм, че ви се е случвало. А може би доста повече от веднъж?

            Страхувате се, че пропускате възможностите си? Как така? Защо на мен?

Не сте сами в тези усещания, приятели, бъдете спокойни. Всички ние, под силното влияние на социалните мрежи, до една или друга степен страдаме от т.нар. FOMO синдром, който наподобява детските ни страхове да не бъдем отхвърлени, да не останем само ние без желаната играчка и т.н. Просто човешки емоции. Следващият път, когато се хванете, че страшно искате нещо на мига, било то рокля, пътуване, кола или друго, спрете за момент и се запитайте „Имам ли наистина нужда от това?“. Подходете с осъзнатост. Четейки този текст, вече имате най-важната отправна точка – знаете за наличието на FOMO синдрома, наясно сте с основните му характеристики и същност, следователно вече можете да вземете съвсем осъзнатото решение да се противопоставите на този страх, навлизайки навътре в себе си и давайки си сметка за действителните ви желания. Една от най-големите ни грешки като хора, а и една от най-често срещаните причини за нереализираните мечти, е именно в това, че първосигнално и емоционално тръгваме след чужди желания и очаквания, заглушавайки собствения си глас. В почти всяка от програмите, които създадох за вас, работим по темата, защото способността да чуеш себе си и да тръгнеш смело след собствените си цели е основата, ключът, към успешния и щастлив живот, без страх, че ще пропуснеш нещо. Когато знаеш какво искаш, когато имаш ясни цели, положени във времето, нещата се случват с много голяма лекота и препятствията по пътя не се усещат като мъки, а като ценни уроци.

            Животът е толкова кратък, че всяка секунда, изхабена за страхове, негативни емоции, колебания и терзания, е обида към самия теб. Не си заслужава да губиш време, живеейки с представата, че чуждото е по-добро, а ти пропускаш нещо. Вгледай се в себе си и промени това, което не харесваш днес, за да бъдеш човекът, който искаш, утре. Без страх. С осъзнатост, вяра и любов към себе си, защото най-ценният човек си ти. Не бъди жертва на илюзиите, а дай шанс на собственото си щастие, истинско и неподправено. Точно такова, каквото е било в детството и в забравата на щастливите летни игри!